Muzica: Buna sau proasta

Azi vorbesc despre cultura de masa.
Ce imi mai displace mie este problema industriei muzicale din Romania. Nu pot sa ii condamn pe cei care spun ca scot o melodie stereotipica pentru ca se vinde. E greu sa iti pastrezi integritatea la inceput de cariera. Si mai greu este sa castigi multi fani rapid fara sa porti fustita si fara sa canti dance.
Pana la urma, nu stiu cat de mult este vina fetelor frumoase si talentate care ajung sa cante melodii usurele si sa poarte rochite pan' la brau. Eu cred ca si la mine este o problema de prejudecata. Sunt destul de sigura ca fata asta, care studiaza pianul si compozitia muzicala la Universitatea Bucuresti este perfect constienta de calitatea muzicii ei din perspectiva studiilor pe care le face.
Mie nu imi este foarte clar de ce exista atatea comentarii la adresa fetelor ca ea. Pana la urma cine decide ce-i aia muzica buna sau muzica proasta? In baza carui fapt si cu ce legitimitate? Trebuie sa aiba multe versuri? Linia melodica trebuie sa fie complexa? Trebuie sa cante cineva la instrumente? De ce fratilor? Daca oamenilor le place, de ce comentam cu totii ca niste hiene? Da, fustele scurte plac, refrenurile simple sunt catchy, si moda muzicala conteaza. Cine ne-a facut pe noi desteptii care hotarasc ce e bun si ce e nu? Daca traim intr-o democratie in care majoritatea decide, atunci de ce nu ne lasam si la mana unei democratii muzicale? Fiecare cu ce-i place, si gusturile nu se discuta. Pe gustul meu nu este deloc, insa asta nu inseamna ca o voi huidui. Altfel, ajungem la un imperialism al gusturilor.
Ca sa inchei discutia, va zic sa va uitati cate vizualizari are videoclipul gagicii de o luna. Daca adunati toate vizualizarile(sunt mai multe variante ale melodiei) veti vedea ca este mai vizitata decat multi dintre artistii smecheri autohtoni. Daca lumea o place, sa se duca la concertele ei.
Pana la urma ce conteaza? Sa ajungi acolo si apoi sa ai libertate de creatie sau sa ai libertate de creatie cu posibilitatea sa nu ajungi acolo? Eu as inclina spre varianta a doua, dar nu din motive de etica.


13 pareri:

Vlad spunea...

aham... deci tu spui ca nu exista nici o diferenta intre muzica buna si muzica proasta, ca Segovia este pe acelasi picior cu Kristine (which is miss-spelling, btw) sau ca U2 canta in deschidere la Accent. Pai na, numai numarul lor de concerte si faima poate exprima un prim dezacord. Pe urma, faptul ca artistii despre care vorbesti tu, chiar daca s-au lansat comercial (chestie care ar fi trebuit sa le asigure un start confortabil), tot nu au ajuns, masurand in aceeasi perioada de timp, acolo unde au ajuns in acelasi timp trupele sau cantaretii considerati "de calitate". Si plus ca melodia asta seamana extrem de mult cu una pe care o ascult la UTV in fiecare dimineata. Plus ca si ideea topurilor considera ca nu ai dreptate. Eu cred ca exista oameni care vor sa se distreze si oameni care vor sa asculte. Pentru cei care vor sa se distreze, muzica este doar ceva de fond, de unde si atatea melodii care seamana si au succes, totusi. Trebuie sa fie acelasi ritm, acolo, sa se auda, ca sa mearga bine pe plaja, in bar sau in masina, cand incerci sa o turezi pana la 180, ca sa vezi daca tine motorul. Ori nu cred ca i-ar placea nimanui sa ajunga intr-un punct critic in care sa spuna: "eu am facut muzica de fond" in loc de "am fost ascultat si am iesit in evidenta". Bineinteles, se scot multi bani din ritmuri asemanatoare (ca sa fiu eufemist). Si se scot si multi bani daca inca de pe site le dai unor tipi niste erectii monstruoase, pregatitoare pentru concert. Nu stiu cum s-o simti prietenul unei astfel de tipe. Si plus ca o creativitate de succes tine si de putin creier si securizare a calitatii. Dar cand cineva a reusit sa intre la Conservator si se presupune ca ar cunoaste teorie muzicala si alte dracii, si totusi se apuca sa scrijeleasca asemenea ritmuri si versuri, este cu atat mai trist. Exista si persoane care sunt majori in muzica, dar nu pot pune la cap doua stime care sa sune cat de cat bine. Care este cazul aici? Legitimare unei troci prin cunoastere? Mai vorbim...

Rere spunea...

Vlad: Uau..ai scris mai mult decat postul meu:))
Ce este misspelling? Nu inteleg de cand un nume este scris gresit:))Ea si l-a ales asa, asta e. Ar fi ca si cum as comenta de ce o cheama pe maica-mea Mihaiela in loc de Mihaela. Toata smecheria unui nume sta in faptul ca poate avea orice forma. Nu cred ca exista greseli de redactare intr-un nume. Spun ca Segovia este egal cu Kristine din punctul de vedere al artei. Care e scopul muzicii dupa tine? Sa te faca fericit?sa te impresioneze?Nu te-ai gandit ca poate asta face si gagica fanilor ei?
Sa inteleg ca artistii de "calitate" se disting de cei de proasta calitate si prin cat de departe au ajuns? Uita-te la Lady Gaga, sau la Madonna. Am zis si ca sunt stereotipice melodiile astea. Ai dreptate. Dar poate ca originalitatea nu trebuie sa fie esenta muzicii..Cine hotaraste? In legatura cu topurile...din nou, Madonna, Lady Gaga, si altii. Nu mai zic de faptul ca rockul cand a aparut a fost considerat de proasta calitate in comparatie cu ce era. Demonstratia ca e bun a fost data tot de cati fani a avut si de ce efecte producea. Muzica de fond...Atunci de ce sunt o geamada de oameni care asculta melodii d-astea urate dupa parerea noastra si relationeaza cu ele. Exista oameni care isi construiesc viata dupa melodiile dance:P Pe langa asta..mai pun o data intrebarea, ca vad ca nu se prinde: "cine decide ca sunt monstruoase?Tu?" Daca unora le place, de ce te doare pe tine? Pe mine ma lasa rece melodiile de genul asta, dar sunt suta la suta convinsa ca prinde la anumiti oameni. Cred de asemenea ca e aiurea sa zic ca prind la oameni prosti/mediocri atunci cand stiu cativa copii destepti care asculta din astea. Altora le suna bine.

Rere spunea...

Nu apar pasional melodia Kristinei, e un exercitiu logic aici.

Vlad spunea...

Exercitiu de logica nu are nimic de aface cu muzica. Ca sa vorbesc pe intelesul unora care ti-ar putea vizita blogul, logica vine din creier, ala pe care il vezi la macelarii, numai ca ala nu-i de om. Iar muzica vine din inima, si aici chiar nu ai cum sa ma contrazici. Da, regulile muzicale si timpii sunt din creier, ca sunt reguli si intr-adevar muzica nu se poate scrie dupa reguli inventate. Va suna a muzica, dar cine cunoaste regulile muzicale nu va putea canta o stima scrisa de unul care in loc de note muzicale si cheia sol a desenat elefanti si banane. Dar muzica vine mai de jos (metaforic)de creier, unde nu cred ca mai poti tu aplica logica. Si in caz ca tu ai scris articolul asta despre muzica pentru exercitii logice, si cum critica a orice se bazeaza pe logica, nu vad de ce ai ales un subiect atat de cald precum este muzica spre a-i aplica regulile atat de reci ale logicii si retoricii, care nu au ce cauta aici. Eu macar am spus ca nu imi place si ca o consider facila si mai mult decat atat, o muzica de fond, din pricina existentei a atator artisti care canta cateodata aceleasi note (vezi dance, house, minimal, miscellaneous) sau pe albumele carora exista de fapt o singura piesa reeditata sau intoarsa. Nu am inceput sa fac exercitii retorice pe marginea unui subiect, repet atat de cald precum este muzica. Si stii si tu despre sondajul ala care a aratat ca Beyonce chiar este ascultata de oameni prosti. Sociologia dupa cum stii, se bazeaza tot pe logica asta pe care o tii in brate. Pam-Pam!

Rere spunea...

Vlad: Imi dau seama ca nu am fost foarte explicita in post. Va urma si partea a doua. Mersi ca ti-ai zis parerea;))

Ioana spunea...

Offtopic. :)
Saru mana pentru vizita si cuvintele frumoase. Si mie mi-a placut ce am vazut la tine pe pagina si o sa revin. :)

Rere spunea...

Ioana: Sa cresti mare...si in meseria aia de care nu vrei sa vorbesti sa cresti si mai mare:P

Andi spunea...

Sunt de acord cu ce zici tu aici.

E drept ca o parte din mine (asta oarecum legat de organul mai jos de creir mentionat mai sus) ar dori sa asculte toata lumea doar ceea ce consider eu drept "muzica de calitate", insa probabil asemena fapt m-ar determina (superficialul de mine)sa caut altceva, ceva diferit. Prin urmare as putea sa ajung sa gasesc ceva superunderground precum ar putea fi fatuca despre care vorbesti. Din pacate, s-ar putea ca din cauza muzicii predominate, fatauca noastra sa nu poata sa se faca auzita nicaieri, pentru ca nu-i comerciala de fel, drept care eu, tu si restu' lumii ar trebui sa ascultam numai muzica mea peste tot fara sa stim ce treaba valoroasa pierdem. ahh ce teribil ar fi... nu?
:P

Rere spunea...

Andi::)) Sincer inca nu stiu ce determina un lucru sa fie o valoare sau nu, asta mai ales in cazul muzicii. Si daca toata lumea ar asculta ce asculti tu, ne-am satura cu totii la un moment dat si am vrea ceva nou. Dar n-ar exista, pentru ca in capul nostru ar fi numai genul ala de muzica. Cred ca astia care fac muzica mai si asculta multe genuri. Oricum, in zilele noastre orice melodie o influenteaza pe alta si produsul finit devine un amestec de alte melodii pe versuri noi.

B spunea...

Caliatea muzicii vine din mai multe părți. În primul rând vocea cântărețului. Aici avem o comparație în termeni de profunzime, putere, flexibilitate, etc. Apoi avem linia melodică. Gradul de complexitate, armonia dintre sunete, dacă este sau nu în stare să-ți creeze o anumită stare.

Spre exemplu: Andrea Bocelli este faimos datorită vocii profunde și puternice. Poți să zici asta și despre Blondi? Nu.
Apoi: Sarah Brightman are de cele mai multe ori negative care ele însele transmit un mesaj, iar vocea doar completează. Poți să spui asta și despre dancehall sau minimal? Nu.

Calitatea muzicii se stabilește, per total, în funcție de influența pe care o are asupra stării tale emoționale. Ca și o poezie, muzica este de calitate dacă, după ce ai terminat de ascultat, ai o altă stare. Muzica de calitate schimbă ceva în tine, chiar dacă pentru moment. Muzica superficială, de rahat, e chestia aia pe care te freci la o petrecere sau dai din cap când ești prea beat să știi cum te cheamă. Și nu, nu mă refer la manele.

Rere spunea...

B: Da, sunt total de acord ca trebuie sa provoace o anumita stare(ai anticipat urmatorul post:P). Dar cu caracteristicile alea...discutabil...sunt multe melodii simple si frumoase...sunt multe melodii care nu au armonie interioara si totusi impresioneaza. In ceea ce priveste profunzimea...hey, traim in postmodernism, poti sa gasesti nemurirea si intr-o pata mare si rosie:d
Cred ca a fi artist seamana un pic cu a juca la loto din perspectiva asta. Ori ai noroc ca ascultatorul sa gaseasca ceva interesant acolo, ori mai scoti o melodie cu dintii inclestati si degetele incrucisate.
Bine...recunosc, asta e doar o perspectiva.
si cu minimalul(acum observ ca atunci cand il articulezi suna ca si cum ai vorbi de un supermarket:)) cred ca e alta treaba. Acolo intervin sentimentele de apartenenta, moda, faptul ca unii chiar vor muzica de fond ca muzica de suflet si asa mai departe. Si dancehallul...transmite o energie grozava ascultatorilor.
Este vorba de influenta, intr-adevar, si unele melodii reusesc prin ele insele sa impresioneze(la nivelul formei) mai mult decat altele.

Anonim spunea...

Din pacate nu mai avem muzica buna,decat prea putina si greu de gasit,in rest numai porcari?1
www.andreibv.wordpress.com

Rere spunea...

@andreibv..hai cu promovarea:))