Un strop olimpic

Trecura si cateva zile olimpice. Baietii nostri de la gimnastica s-au descurcat..aproape onorabil, o onoare de locul 8. E buna si aia, ca ne-am calificat. Fetele...fetele..nu o sa comentez despre ele, pentru ca oricum e un subiect prea comentat. Eu cred in gimnastica feminina, pentru ca am prea mult patriotism in mine sa nu cred. La judo, am luat pentru prima data aurul. E bine, felicitari Alinei.

Cred ca e un sentiment extraordinar sa vezi cum se ridica, datorita tie, steagul tarii tale primul in ritm cu imnul pe care il cunosti(macar partial) de cand erai mic. Datorita tie, Romania e prima...impresionant...n-ai cum sa nu simti un pic de patriotism cand se intampla asta, desi, recunosc, legatura dintre om-victorie-patriotism s-ar putea sa nu fie neaparat adevarata, ci doar cea om-victorie. Sa dezvoltam un pic: nu-i asa ca de multe ori te alaturi invingatorului, si nu invinsului? S-o fi datorand nevoii de securitate, sau poate ca, in mintea ta, starea de a fi invingator se ia, este contagioasa. De aceea, tu s-ar putea doar sa simti o legatura afectiva cu tara invingatoare, iar daca se nimereste a fi tara ta, si mai bine, esti patriot!

La inot,relativ bine. Camelia Potec si Ioan Gherghel s-au calificat in semifinale. Cand vorbesc de inot, imi aduc aminte de Johnny Weissmuller, primul Tarzan de la Hollywood. Inafara de faptul ca a facut istorie cu rolurile din Tarzan, Johnny a castigat de 5 ori aurul olimpic la inot, si o data bronzul. Ce m-a frapat a fost faptul ca, prin '24, pentru a putea participa la JO a trebuit sa demonstreze ca e cetatean american, cu certificatul de nastere. A fost astfel nevoit sa foloseasca certificatul fratelui sau, care fusese nascut in State, pentru ca el s-a nascut in Romania, la Timisoara. Medaliile cui i-ar apartine?Intai lui, si apoi carei tari?Romaniei, care a oferit materia prima din care s-a nascut un campion?sau Statelor Unite, care au transformat talentul brut in material pentru Olimpiade?