Din seria filmelor/desenelor animate cu care am crescut eu se afla Captain Planet si Rambo. Bine, au fost mai multe, dar nu vi le enumar, pentru ca m-as indeparta de subiect. Captain Planet, Rambo doi presupusi supereroi, au incercat sa-si dispute rolul de "icons" in multora de varsta mea.
Cine era Rambo? Personajul principal din filmul Rambo, un soldat din Trupele speciale americane, care a luptat in Vietnam, izolandu-se apoi, pentru a-si regasi un stil de viata echilibrat. Ce il face pe el erou? Faptul ca este stereotipul celui care lupta impotriva unei armate cu un curaj de nebanuit, care reuseste sa salveze mase intregi de oameni, numai prin forta sa. Rambo salveaza vietnamezi, misionari, colonei, etc. Scena pe care mi-o aduc eu aminte cel mai bine, din seria Rambo este cea in care acesta isi impusca timp de 5 minute dusmanii, la picioarele sale adunandu-se un morman de cartuse(nu stiu fix cum se numesc, daca stiti voi, spuneti-mi si mie) care ies din mitraliera. A fost un motto care mi-a mai atras atentia, din Rambo, care spunea:"Legends never die, they reload". Raspunsul meu:"Yeah, and so do Matrix, and Metallica!". Sa vezi un poster" Rambo reloaded". Pentru asta cred ca musiu Sylvester Stallone ar trebui sa ii faca o vizita lui Beyonce, sa il upgradeze. Lasand gluma la o parte, este o parte de adevar in mottoul asta, si anume, ca miturile de obicei revin in cultura urbana, dar sub forme ascunse, asa cum dorintele revin deghizate si bat la usa constientului.
Cine era Captain Planet? Un personaj din desenele animate "Captain Planet", care reprezinta forta combinata a elementelor naturii. Ce il face pe el erou? Faptul ca este simbolul luptei impotriva poluarii. El salveaza planeta de la industrializare excesiva, de la braconaj, de gunoaie, deseuri radioactive, s.a.m.d. Isn't that cool?
Desenele "Captain Planet" sunt o productie a lui Ted Turner(tipul care a fondat CNN), si sunt genul ala de desene care combina "entertainmentul" cu scopul educativ. Ele ilustreaza ideea de natiuni unite pentru binele planetei(se aduna 5 copii din tari, continente diferite, pentru a-l aduce la viata pe Captain Planet), arata ce dezastre poate produce poluarea(personajele negative simbolizeaza fiecare, cate un aspect al poluarii), si cum pot copiii ajuta la combaterea acestora.


In ceea ce ma priveste, Captain Planet intotdeauna o sa fie mai tare decat Rambo, cu toti muschii lui Rambo, si cu toate framantarile lui specifice. De ce? Pentru ca acest Captain Planet are replici specifice umorului american(care ma amuza teribil), pentru ca el lupta pentru planeta, si nu pentru o mana de oameni, pentru ca el curata mizeria, si nu lasa gloante si cadavre in urma lui, pentru ca el nu primeste medalii de onoare, pentru ca are pielea albastra, par verde, manusi si ghete de cauciuc.

Captain Planet poate sa ii dea un sut in fund lui Rambo "all the way to the Great Wall".

Ce bine-ar fi daca desenele de tipul "Captain Planet" ar avea un efect educativ real. Pana cand s-or gasi oameni destul de creativi ca sa gaseasca o combinatie perfecta de animatie, divertisment, si educatie ecologica, eu il voi cita pe capitanul Planeta(cum suna:))): "Remember, the power is yours".


4 pareri:

Anonim spunea...

Captain Planet-desenele copilariei mele :)(printre altele, ca spre deosebire de acum,atunci chiar aveai de unde alege in aceasta materie )..

Rere spunea...

Eh, puteai alege intre asta si Sailor Moon. Eu le-am ales pe amandoua..
Nici copiii de azi nu prea au de ales, ca oricum pe Tv dau acelasi tip de desene. Acelasi subiect, cu multa actiune, si cu putina violenta daca se poate. Numai numele personajelor difera, si animatia. In cuvintele marelui Schifirnet apud marele Maiorescu,"forme diferite, fond comun"

eflori spunea...

Captain Planet, he's our hero!
Gonna take pollution down to zero!

Rere spunea...

"by the powers combined..."
Pacat ca nu a reusit sa-si indeplineasca scopul